## District as the Fulcrum of Development

Date: 20 December 2022

Time: 10.30 AM to 1.30 PM

**Session Plan** 

## **Session Plan**

Time: 10 AM to 1 PM

Programme Outline	Duration			
Welcome and context setting by Vice Chairman, NITI Aayog	10 minutes			
Opening Address by Cabinet Secretary	10 minutes			
Introduction to theme: Districts as the Fulcrum of Development  Additional Secretary, NITI Aayog	10 minutes			
Session 1: Districts as Drivers of Economic Development				
District specific Growth Drivers Chief Secretary, Madhya Pradesh and other States	65 minutes			
Session 2: Strengthening Districts to deliver Growth and Development				
Improving governance, using technology, and skilling in districts  Chief Secretary, Karnataka and other States	65 minutes			
Conclusion and Way Forward				
Summary and Way Forward by CEO, NITI Aayog	10 minutes			
Closing Address by Principal Secretary to Hon'ble PM	10 minutes			
Total Duration of the Virtual Conference	180 minutes			

## **Session Plan**

Session-1 moderated by Chief Secretary, Madhya Pradesh

Time	Duration	Nodal State/Districts	Details of session
11.30 AM -11.40 ÀM	10 minutes	Chief Secretary, Madhya Pradesh	<ul> <li>Overview on Importance of district economic drivers</li> <li>Process followed in consultations</li> <li>Design of upcoming 60 minutes session</li> </ul>
11.40 AM -11.55 AM	15 minutes	Maharashtra	Manufacturing
	3 minutes	Chief Secretary, Maharashtra	Overview of manufacturing sector with specific focus on how the state is enabling districts to leverage manufacturing as a growth driver
	12 minutes	District Collector, Pune	District manufacturing strategy
11:55 AM - 12:10PM	15 minutes	Madhya Pradesh	Agriculture
	3 minutes	Director, Agriculture, Madhya Pradesh	Overview of agriculture sector with specific focus on how the state is enabling districts to leverage agriculture as a growth driver
	12 minutes	District Collector, Narmadapuram	District agriculture strategy
12:10 PM - 12:25PM	15 minutes	Uttarakhand	Tourism
	3 minutes	Chief Secretary, Uttarakhand	Overview of tourism sector with specific focus on how the state is enabling districts to leverage tourism as a growth driver
	12 minutes	District Collector, Chamoli	District tourism strategy
12.25 PM - 12.30 PM	5 minutes	Chief Secretary, Madhya Pradesh	Summing up

## **Session Plan**

Session-2 moderated by Chief Secretary, Karnataka

Time	Duration	Nodal State/Districts	Details of session
12 PM – 12.10 PM	10 min	Chief Secretary, Karnataka	<ul> <li>Overview on importance of strengthening District         Administration using governance technology and skilling to         deliver on Growth Agenda</li> <li>Process followed in consultations</li> <li>Design of upcoming 60 minutes session</li> </ul>
12.10 PM - 12.20 PM	10 min	Telangana	State District Collaboration for Economic Development
	3 min	Chief Secretary	Overview of state-district collaboration for economic development
	7 min	District Collector	District Entrepreneurial development strategy
12.20 PM – 12.30 PM	10 min	Tamil Nadu	Case Study of Skilling for Job Growth
	3 min	Chief Secretary	Overview on skilling initiative in the state
	7 min	District Collector, Erode	District skilling strategy
12:30 PM - 12:40PM	10min	Gujarat	Economic Planning using Data Visualization
	3 min	Secretary, Planning, Gujarat	Usage of PM Gati Shakti in economic planning
	7 min	District Collector, Rajkot	Use of data visualization tools at district level
12.40 PM - 12.50 PM	10 min	Karnataka	District Governance Models – Case Study
	3 min	Additional Chief Secretary, Panchayati Raj	Overview of governance model
	7 min	CEO, Zilla Parishad, Koppal	District governance model
12:50 PM – 01:00 PM	10 min	Chief Secretary, Karnataka	Summing up